Ús original: fàbrica de tabacs
Nou ús: complex cultural
Adreça: passeig de la Independència, 3-15
Població: Tarragona
La fàbrica de la Tabacalera Española a Tarragona es construí entre 1923 i 1931 sobre uns terrenys guanyats al riu Francolí en desviar-se la seva desembocadura, i fou obra de l’enginyer Miguel Quesada i l’arquitecte Roberto Navarro, amb la col·laboració de l’arquitecte gaudinià Francesc Quintana. El descobriment d’una important necròpoli paleocristiana durant les obres obligà a desplaçar la ubicació prevista cap al sud.
El recinte recorda un palau versallesc, amb una simetria estricta al voltant d’un gran jardí de traçat francès. L’edifici originari, amb soterranis i dues plantes, forma una U al voltant del jardí, i cada volum principal té diversos patis interiors. Es construí amb elements prefabricats, i les façanes, d’estil acadèmic i classicista, mostren ornaments relacionats amb el tabac. El complex s’amplià amb sis magatzems de quatre plantes a l’avinguda Vidal i Barraquer.
La fàbrica, que tancà el 2007 i passà a mans municipals el 2008, es vol convertir en un gran complex cultural. De moment, s’han recuperat dos magatzems: el primer allotja la Capsa de Música (sala de concerts) i el servei d’ocupació i creació d’empreses Tarragona Impulsa, i el segon, l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Hemeroteca Municipal. La façana de l’avinguda Vidal i Barraquer també acull l’Smart Parc Tabacalera.