Ús original: adoberia
Nou ús: restaurant i espai cultural
Adreça: carrer del Sol, 19
Població: Igualada
L’edificació on es va establir l’adoberia Bas data de finals del segle XIX i estava ubicada al barri industrial del Rec d’Igualada. El Rec era un canal del segle XII, d’uns tres quilòmetres de longitud, que portava l’aigua del riu Anoia. Construït per moure el molí fariner de l’abadia de Sant Cugat del Vallès, es demostrà útil per a les diferents empreses adoberes i tèxtils que s’anaren instal·lant al llarg del seu curs.
L’any 1894, l’adoberia, de planta baixa i pis, fou comprada per Geroni Bas, i s’anà transmetent entre les diverses generacions de la família Bas.
L’espai s’ha convertit en el centre gastronòmic i cultural “Somiatruites”, de la mà del cuiner David Andrés, el gestor Pep Morera i l’arquitecte Xavier Andrés. La reforma de l’edifici ha volgut recuperar l’estat inicial de la construcció, eliminant els afegits que al llarg del temps s’havien superposat a la planta i estructura originals. A la façana, s’ha combinat l’obra vista pròpia de l’edifici amb nous panys del mateix material, tot i que disposant-la de forma irregular. També s’han emprat elements més moderns, com l’acer patinable, que emmarca les finestres i s’utilitza per conformar la barana de la coberta del cos més baix. A l’interior cal remarcar el treball de la fusta i mobiliari.